
Nasz Blog
Zalecenia ogólne
Zalecenia ogólne - PDF
Life style – aktualne trendy. Życie bez używek: kawy, alkoholu, cukru
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób poszukuje sposobów na prowadzenie zdrowszego, bardziej zrównoważonego życia. Jednym z najnowszych trendów jest świadome ograniczanie lub całkowita rezygnacja z popularnych używek, takich jak kawa, alkohol...
Lista zdrowych zamienników – praktyczne porady
Ogólne zasady odżywiania – praktyczne porady
Savoir vivre przy stole
Savoir-vivre, czyli zasady dobrego wychowania, obejmuje wiele aspektów życia codziennego. Jednym z kluczowych miejsc, gdzie znajduje zastosowanie, jest stół. Wspólne posiłki, czy to w gronie rodziny, przyjaciół, czy w sytuacjach...
Pasta na chleb z ziaren słonecznika
Składniki: ziarna słonecznika bio 200g cebula jabłko szczypta galgantu i bertramu (zioła w kuchni Świętej Hildegardy) sól, pieprz masło klarowane natka pietruszki posiekana 1/3 pęczka Przygotowanie: Ziarna słonecznika ugotować do miękkości...
Habermus Świętej Hildegardy
Potrawa postna Składniki: woda 1,3l orkisz płatkowany bio 250g jabłka bio 500g szczypta bertramu i galgantu łyżeczka babki płesznik bakalie bio 70g Orkiszowe płatki zalać wodą, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać jabłka, bakalie, zamieszać....
Chleb orkiszowy na zakwasie
Zaczyn składniki: 480g mąki orkiszowej (biała i z pełnego przemiału – proporcje wg uznania), 50-80g zakwasu oraz 400g ciepłej wody. Wymieszać składniki na zaczyn i zostawić na 7-12 godzin. Jak ciasto w naczyniu zacznie opadać...
Właściwości zdrowotne produktów fermentowanych w diecie
Fermentacja to proces przekształcania składników odżywczych przez mikroorganizmy, takie jak bakterie, drożdże i grzyby.Produkty fermentowane od wieków stanowiły ważny element diety człowieka. Proces ten nie tylko pomaga w konserwacji...