Nasz Blog

Savoir vivre przy stole

Savoir vivre przy stole

Savoir-vivre, czyli zasady dobrego wychowania, obejmuje wiele aspektów życia codziennego. Jednym z kluczowych miejsc, gdzie znajduje zastosowanie, jest stół. Wspólne posiłki, czy to w gronie rodziny, przyjaciół, czy w sytuacjach...

czytaj dalej
Pasta na chleb z ziaren słonecznika

Pasta na chleb z ziaren słonecznika

Składniki: ziarna słonecznika bio 200g cebula jabłko szczypta galgantu i bertramu (zioła w kuchni Świętej Hildegardy) sól, pieprz masło klarowane natka pietruszki posiekana 1/3 pęczka Przygotowanie: Ziarna słonecznika ugotować do miękkości...

czytaj dalej
Habermus Świętej Hildegardy

Habermus Świętej Hildegardy

Potrawa postna Składniki: woda 1,3l orkisz płatkowany bio 250g jabłka bio 500g szczypta bertramu i galgantu łyżeczka babki płesznik bakalie bio 70g Orkiszowe płatki zalać wodą, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać jabłka, bakalie, zamieszać....

czytaj dalej
Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Zaczyn składniki: 480g mąki orkiszowej (biała i z pełnego przemiału – proporcje wg uznania), 50-80g zakwasu oraz 400g ciepłej wody. Wymieszać składniki na zaczyn i zostawić na 7-12 godzin. Jak ciasto w naczyniu zacznie opadać...

czytaj dalej