Zupa z komosą i batatem

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • batat
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jak się zarumieni dodajemy starte na tarce warzywa (grube oczka).
Smażymy przez 4-5 minut, wrzucamy do  bulionu wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dodajemy przepłukaną soczewicę, komosę ryżową i przyprawy.
Gotujemy przez 10-12 min. dodajemy pokrojonego w kostkę batata i dalej gotujemy aż będzie miękki 🙂