Nasz Blog

Kąpiele leśne, grzybobranie

Kąpiele leśne, grzybobranie

Czas jesieni, to czas zamykania się przyrody, wchodzenia w stan regeneracji, odpoczynku. Kąpiele leśne, znane jako „shinrin-yoku”, to praktyka zanurzania się w naturze, która ma swoje korzenie w Japonii. Termin ten powstał w latach 80. XX wieku, kiedy japońskie...

czytaj dalej
Czy wiesz jak jesz?

Czy wiesz jak jesz?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z niewłaściwych nawyków żywieniowych. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak nasze codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Jednym z...

czytaj dalej
Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli ½ cebuli zeszklonej na oliwie majeranek woda Wykonanie:  Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. W tym czasie na patelni dusimy cebulę, można uprażyć z połową startego jabłka. Ugotowaną, odcedzoną...

czytaj dalej
Kotlety mielone z tofu

Kotlety mielone z tofu

Składniki: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 kostka tofu naturalnego (180g) 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych górskich 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki oleju do smażenia sól i pieprz buka tarta (może być bezglutenowa) do...

czytaj dalej
Pasta na chleb z dyni

Pasta na chleb z dyni

2 garści migdałów bez skórki zmiksować na tłustą pastę, dodać garść rukoli, garść podprażonych ziaren dyni, 3-5 kawałków upieczonej dyni, odrobina oliwy, sól, pieprzSmacznego!

czytaj dalej
Jesienne ciasto dyniowe

Jesienne ciasto dyniowe

Składniki:  500 g upieczonej dyni 3 szklanki mąki orkiszowej typ 550 lub 720 1 szklanka cukru (erytrytol lub cukier trzcinowy) 1 szklanka oleju z pestek z winogron (można zastąpić olejem np. rzepakowym) 4 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do...

czytaj dalej
Zupa z komosą i batatem

Zupa z komosą i batatem

Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego batat 1 mała pietruszka kawałek selera  1 marchew 1 cebula 3 łyżki komosy ryżowej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki papryki...

czytaj dalej
Żyto

Żyto

Właściwości zdrowotne Natura termiczna neutralna, smak gorzki, wpływa zdrowotnie na wątrobę, woreczek żółciowy i śledzionę-trzustkę. Usuwa wilgoć, nadmiar wody w organizmie oraz zastój wątroby, zwiększa siłę i odporność, wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej,...

czytaj dalej