chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Zaczyn składniki: 480g mąki orkiszowej (biała i z pełnego przemiału – proporcje wg uznania), 50-80g zakwasu oraz 400g ciepłej wody.

Wymieszać składniki na zaczyn i zostawić na 7-12 godzin. Jak ciasto w naczyniu zacznie opadać (zmniejszać objętość) to znak, że przystępujemy do przygotowania ciasta właściwego dodając 710 g mąki orkiszowej (ciemnej, jasnej lub mieszanej), 1 łyżkę soli kamiennej oraz ok. 530g ciepłej wody. Można dodać prażone pestki dyni, słonecznika, migdały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie masłem klarowanym smarujemy 2 blaszki „keksówki” i przekładamy do nich ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 4-5 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy ciasto na ok. 45-50 minut. Następnie wyjmujemy i owijamy w ściereczkę.

Źródło: Rekolekcje z postem Świętej Hildegardy w Otwocku.