Jesienne ciasto dyniowe
Składniki:
- 500 g upieczonej dyni
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 550 lub 720
- 1 szklanka cukru (erytrytol lub cukier trzcinowy)
- 1 szklanka oleju z pestek z winogron (można zastąpić olejem np. rzepakowym)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2–3 łyżki przyprawy do pierników
- szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
- Dodatkowo, wg uznania – orzechy włoskie, orzechy pekan, płatki migdałów
Wykonanie:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i obieramy.
W naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem układamy kawałki dyni i pieczemy do miękkości przez około 60 minut w 180 stopniach, piekarnik góra dół, 2 półka od dołu. Przykrywamy sreberkiem by się nie przypiekła. Czas pieczenia zależy od rodzaju dyni.
Upieczoną i ostudzoną dynię miksujemy na gładkie puree. Nadmiar wody po upieczeniu należy odlać (można wypić).
W misce miksujemy olej z cukrem, dodajemy po jednym jajku.
Następnie do płynnej masy dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy łyżką, nie mikserem. Mieszanie delikatne łyżką, spowoduje że ciasto będzie bez zakalca.
Mąkę mieszamy w oddzielnej misce z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy przyprawy. Całość wsypujemy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy, według uznania orzechy.
Keksówkę o wymiarach około 30x10cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Sprawdzać należy na środku ciasta.
Gdyby były wciąż mokre, zmniejsz temperaturę do 150stopni, przykryj sreberkiem i dopiecz jeszcze kilka minut.
Polewa czekoladowa: rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego w garnuszku, dodać 2 łyżki erytrytolu, 2 łyżki mąki i kilka kropli wody lub łyżeczkę jogurtu roślinnego, wymieszaj energicznie aż się zagotuje, wyłącz. Polej ostudzone ciasto.
Inspiracja Agnieszka Maciąg.
Smacznego!