Kotlety mielone z tofu
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- sól i pieprz
- buka tarta (może być bezglutenowa) do obtoczenia kotletów
Wykonanie:
Płatki owsiane bezglutenowe zalać wodą, tak aby były nią przykryte i odstawić na kilkanaście minut by zmiękły.
Tofu wyjąć z opakowania, odcisnąć z wody i drobno rozkruszyć.
Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do tofu razem z sosem sojowym, olejem, przyprawami i skrobią ziemniaczaną.
Namoczone płatki odcisnąć dokładnie z wody i dodać do reszty składników.
Całość wymieszać na zwartą masę, odstawić na 15-20 minut.
Następnie uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
*osoby z zaburzeniami snu, uwaga na smaki ostre, czosnek, zredukować.
Smacznego!