Kotlety mielone z tofu

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych górskich
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • buka tarta (może być bezglutenowa) do obtoczenia kotletów

Wykonanie:

Płatki owsiane bezglutenowe zalać wodą, tak aby były nią przykryte i odstawić na  kilkanaście minut by zmiękły.
Tofu wyjąć z opakowania, odcisnąć z wody i drobno rozkruszyć.
Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do tofu razem z sosem sojowym, olejem, przyprawami i skrobią ziemniaczaną.
Namoczone płatki odcisnąć dokładnie z wody i dodać do reszty składników.
Całość wymieszać na zwartą masę, odstawić na 15-20 minut.
Następnie uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

*osoby z zaburzeniami snu, uwaga na smaki ostre, czosnek, zredukować.

Smacznego!