Zdjęcie grupowe z edukatorami

Pierwsze warsztaty rodzinne

Drodzy,
Zapraszamy na pierwszy z cyklu warsztat „Wokół chleba – przy rodzinnym stole”, który przygotuje i poprowadzi dla Was Magdalena Zientarska – nasza edukatorka z Warszawy.

Data: 23.11.2024 r., godz. 12:00
Miejsce: Nasza Weranda
Czas: 2,5 godziny
Wstęp: bezpłatny

UWAGA! Liczba miejsc ograniczona – Należy wpisać się na listę u edukatora, podając imię i nazwisko oraz liczbę osób z danej rodziny (dzieci + dorośli ) smsem pod numer: 601 273 749 MAGDALENA ZIENTARSKA

Podczas warsztatu dowiecie się:

  • Jak ważną rolę odgrywa wypiek domowego, zdrowego chleba na zakwasie i w jaki sposób integrować całą rodzinę przy rodzinnym stole.
  • W jaki sposób krok po kroku wypiekać domowy chleb na zakwasie.
  • Poznacie tajniki rozkarmiania zakwasu i dzielenia się nim z innymi.
  • Dostaniecie swój własny słoiczek z zakwasem, przepis na chleb, a Wasze dzieci lub wnuki własnoręcznie ozdobią rodzinny woreczek na chleb.
  • Na warsztatach odbędzie się degustacja chleba wykonanego wg przepisu oraz pasty roślinne na chleb wraz z przepisami

Opis o Magdalenie:

Z wykształcenia jestem archeolożką i dziennikarką. Pięć lat temu usłyszałam diagnozę – rak jajnika o bardzo wysokim stopniu złośliwości. To moje ciało zmusiło mnie, bym zwolniła, zadbała o siebie, zmieniła sposób odżywiania. Dlatego między innymi nauczyłam się piec własny chleb na zakwasie z dobrych, ekologicznych mąk. Dziś pasjonuję się odkrywaniem dobrej jakości produktów, bo dla mnie hasło „Jesteś tym, co jesz” nie jest tylko pustym sloganem. Swoim doświadczeniem i wiedzą dzielę się na grupie „Uzdrowieni z raka – prawdziwe historie” na Facebooku https://www.facebook.com/groups/677414366425665/, której jestem współzałożycielką i administratorką. Razem ze znajomymi prowadzę również Fundację Ku Zdrowiu https://fundacjakuzdrowiu.pl/, w której promujemy zdrowe nawyki i pomagamy kobietom z nowotworami odzyskać radość życia poprzez sesje fotograficzne i warsztaty „W turbanowym kręgu”.
Koncepcja „Pogotowia zakwasowego” i warsztatów pieczenia chleba jest bardzo spójna z moimi wartościami i z ogromną przyjemnością będę niosła tę ideę dalej w świat.

Podsumowując… Naszym celem i misją jest rozwój Pogotowia Zakwasowego, grupy edukatorów i miejsc, dołączających do Pogotowia Zakwasowego w innych częściach Polski, ale również propagowanie tradycji bycia ze sobą przy polskim stole, nauka wypieku chleba na zakwasie, zaangażowanie rodzin i dzieci we wspólne działania na rzecz zdrowego odżywiania.
Posiadamy swój zakwas który ma 30 lat – otrzymałyśmy go wiele lat temu, utrzymujemy i dzielimy się nim do dzisiaj.
Chcemy promować zdrowy tryb życia całych rodzin, orkisz, produkty zakwasowe oraz kuchnię roślinną dla zdrowia współczesnego człowieka.