Zupa z komosą i batatem
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- batat
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 marchew
- 1 cebula
- 3 łyżki komosy ryżowej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Oliwa z oliwek do podsmażenia warzyw
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- sól
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jak się zarumieni dodajemy starte na tarce warzywa (grube oczka).
Smażymy przez 4-5 minut, wrzucamy do bulionu wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dodajemy przepłukaną soczewicę, komosę ryżową i przyprawy.
Gotujemy przez 10-12 min. dodajemy pokrojonego w kostkę batata i dalej gotujemy aż będzie miękki 🙂