Nasz Blog
Habermus – kaszka orkiszowa
Orkisz Jedno z trzech w pełni przyswajalnych przez ludzki organizm zbóż, jest źródłem wyjątkowej energii życia. To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ w odróżnieniu od innych zbóż, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Takie modyfikacje...
Chleb w różnych zakątkach świata
Chleb to jedno z najstarszych i najbardziej uniwersalnych pożywień, które pełni kluczową rolę w dietach ludzi na całym świecie. Choć jest przygotowywany na wiele różnych sposobów, jego podstawowa funkcja pozostaje niezmienna – to codzienny pokarm, symbol przetrwania,...
Do chleba na zakwasie idealnie pasują pasty roślinne
Polecamy jedną z naszych ulubionych past: Hummus około szklanki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki jasnej pasty tahini kilka łyżek zimnej wody 1 łyżeczkę soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju odrobinę oleju by masa była gładsza sól, pieprz...
Rola wspólnych posiłków w budowaniu relacji rodzinnych
Czy potrafisz, drogi czytelniku, wyobrazić sobie stół we własnym domu rodzinnym? Czy był zaściełany obrusem, czy stały na nim kwiaty? Czyje ręce stawiały na nim Twoje ulubione danie? W jakiej atmosferze przebiegał wspólny posiłek – było głośno i radośnie, czy raczej...