Nasz Blog

Habermus – kaszka orkiszowa

Habermus – kaszka orkiszowa

Orkisz  Jedno z trzech w pełni przyswajalnych przez ludzki organizm zbóż, jest źródłem wyjątkowej energii życia. To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ w odróżnieniu od innych zbóż, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Takie modyfikacje...

czytaj dalej
Chleb w różnych zakątkach świata

Chleb w różnych zakątkach świata

Chleb to jedno z najstarszych i najbardziej uniwersalnych pożywień, które pełni kluczową rolę w dietach ludzi na całym świecie. Choć jest przygotowywany na wiele różnych sposobów, jego podstawowa funkcja pozostaje niezmienna – to codzienny pokarm, symbol przetrwania,...

czytaj dalej
Do chleba na zakwasie idealnie pasują pasty roślinne

Do chleba na zakwasie idealnie pasują pasty roślinne

Polecamy jedną z naszych ulubionych past: Hummus około szklanki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki jasnej pasty tahini kilka łyżek zimnej wody 1 łyżeczkę soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 3-4 suszone pomidory w oleju odrobinę oleju by masa była gładsza sól, pieprz...

czytaj dalej
Rola wspólnych posiłków w budowaniu relacji rodzinnych

Rola wspólnych posiłków w budowaniu relacji rodzinnych

Czy potrafisz, drogi czytelniku, wyobrazić sobie stół we własnym domu rodzinnym? Czy był zaściełany obrusem, czy stały na nim kwiaty? Czyje ręce stawiały na nim Twoje ulubione danie? W jakiej atmosferze przebiegał wspólny posiłek – było głośno i radośnie, czy raczej...

czytaj dalej