Nasz Blog

Pasta na chleb z ziaren słonecznika

Pasta na chleb z ziaren słonecznika

Składniki: ziarna słonecznika bio 200g cebula jabłko szczypta galgantu i bertramu (zioła w kuchni Świętej Hildegardy) sól, pieprz masło klarowane natka pietruszki posiekana 1/3 pęczka Przygotowanie: Ziarna słonecznika ugotować do miękkości...

czytaj dalej
Habermus Świętej Hildegardy

Habermus Świętej Hildegardy

Potrawa postna Składniki: woda 1,3l orkisz płatkowany bio 250g jabłka bio 500g szczypta bertramu i galgantu łyżeczka babki płesznik bakalie bio 70g Orkiszowe płatki zalać wodą, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać jabłka, bakalie, zamieszać....

czytaj dalej
Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Zaczyn składniki: 480g mąki orkiszowej (biała i z pełnego przemiału – proporcje wg uznania), 50-80g zakwasu oraz 400g ciepłej wody. Wymieszać składniki na zaczyn i zostawić na 7-12 godzin. Jak ciasto w naczyniu zacznie opadać...

czytaj dalej
Zakwas orkiszowy

Zakwas orkiszowy

W naszym Pogotowiu Zakwasowym mamy zakwas orkiszowy który otrzymaliśmy z Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Świętej Hildegardy. „Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne...

czytaj dalej
Kąpiele leśne, grzybobranie

Kąpiele leśne, grzybobranie

Czas jesieni, to czas zamykania się przyrody, wchodzenia w stan regeneracji, odpoczynku. Kąpiele leśne, znane jako „shinrin-yoku”, to praktyka zanurzania się w naturze, która ma swoje korzenie w Japonii. Termin ten powstał...

czytaj dalej
Czy wiesz jak jesz?

Czy wiesz jak jesz?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z niewłaściwych nawyków żywieniowych. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak nasze codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na nasze zdrowie, samopoczucie...

czytaj dalej
Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli ½ cebuli zeszklonej na oliwie majeranek woda Wykonanie:  Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. W tym czasie na patelni dusimy cebulę, można uprażyć z połową startego...

czytaj dalej
Kotlety mielone z tofu

Kotlety mielone z tofu

Składniki: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 kostka tofu naturalnego (180g) 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych górskich 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki oleju do smażenia sól i pieprz buka tarta (może być bezglutenowa)...

czytaj dalej
Pogotowie Zakwasowe
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.