Nasz Blog
Zakwas orkiszowy
W naszym Pogotowiu Zakwasowym mamy zakwas orkiszowy który otrzymaliśmy z Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Świętej Hildegardy. „Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa,...
Savoir vivre przy stole
Savoir-vivre, czyli zasady dobrego wychowania, obejmuje wiele aspektów życia codziennego. Jednym z kluczowych miejsc, gdzie znajduje zastosowanie, jest stół. Wspólne posiłki, czy to w gronie rodziny, przyjaciół, czy w sytuacjach biznesowych, są nie tylko okazją do...
Właściwości zdrowotne produktów fermentowanych w diecie
Fermentacja to proces przekształcania składników odżywczych przez mikroorganizmy, takie jak bakterie, drożdże i grzyby.Produkty fermentowane od wieków stanowiły ważny element diety człowieka. Proces ten nie tylko pomaga w konserwacji żywności, ale także wzbogaca ją o...
Kąpiele leśne, grzybobranie
Czas jesieni, to czas zamykania się przyrody, wchodzenia w stan regeneracji, odpoczynku. Kąpiele leśne, znane jako „shinrin-yoku”, to praktyka zanurzania się w naturze, która ma swoje korzenie w Japonii. Termin ten powstał w latach 80. XX wieku, kiedy japońskie...
Czy wiesz jak jesz?
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób boryka się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z niewłaściwych nawyków żywieniowych. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak nasze codzienne wybory żywieniowe mogą wpływać na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Jednym z...
Pasta z fasoli
Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli ½ cebuli zeszklonej na oliwie majeranek woda Wykonanie: Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. W tym czasie na patelni dusimy cebulę, można uprażyć z połową startego jabłka. Ugotowaną, odcedzoną...
Kotlety mielone z tofu
Składniki: 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 kostka tofu naturalnego (180g) 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych górskich 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki oleju do smażenia sól i pieprz buka tarta (może być bezglutenowa) do...
Pasta na chleb z dyni
2 garści migdałów bez skórki zmiksować na tłustą pastę, dodać garść rukoli, garść podprażonych ziaren dyni, 3-5 kawałków upieczonej dyni, odrobina oliwy, sól, pieprzSmacznego!
Jesienne ciasto dyniowe
Składniki: 500 g upieczonej dyni 3 szklanki mąki orkiszowej typ 550 lub 720 1 szklanka cukru (erytrytol lub cukier trzcinowy) 1 szklanka oleju z pestek z winogron (można zastąpić olejem np. rzepakowym) 4 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do...